2019-05-31

Okiem eksperta – komentarz tygodnia (tydzień 22, 31.05.2019)

Minione dni były dość chłodne, w niektórych regionach kraju wystąpiły nawet przymrozki. Niemniej dni były słoneczne, co pozwalało zapewnić rośliną odpowiednie warunki do wzrostu i rozwoju. Ogrodników natomiast nie zadowalał fakt, iż konieczne było intensywne ogrzewanie szklarni. Wielu producentów próbuje w tym momencie nieco zmniejszyć koszty związane z ogrzewaniem, co nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo natychmiast odbija się to na kondycji zdrowotnej roślin. W wielu takich sytuacjach prawie natychmiast pojawia się Szara pleśń a także Mączniak prawdziwy.

Ponadto w wielu lokalizacjach bardzo intensywnie pojawił się Przędziorek oraz Mączlik szklarniowy. Jest to o tyle niepokojące, że są to szkodniki ciepłolubne, które tak naprawdę nie mają jeszcze optymalnych warunków do rozwoju a ile wierzyć prognozom pogody warunki te mają nadejść już w najbliższy weekend.

Od około trzech tygodni obserwujemy stabilną cenę pomidora malinowego i wynosi ona około 26-28 złotych za karton 6 kilogramowy jest to cena o około 10 złotych wyższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Szczególnie zadowoleni z tej sytuacji są producenci odmiany Maluno, ponieważ zbierają oni wysoki plon porównywalny z niektórymi odmianami czerwonymi. Dodatkowo owoce z tej odmiany charakteryzują się doskonałą, jakością. Ponadto producenci ci nie muszą martwić się nadchodzącymi upałami, ponieważ odmiana ta ma bardzo dużą odporność na Suchą zgniliznę wierzchołkową oraz na plamy wywołane silną operacją słoneczną.

Pomidor czerwony także od około trzech tygodni ma stabilną cenę, jednak nie jest ona zbyt satysfakcjonująca wynosi ona obecnie 10-12 złotych za karton 6 kilogramowy. Powodem tej sytuacji może być fakt, że większość upraw zarówno w Europie jak i Polsce jest w apogeum produkcyjnym. Holenderskie produkcje doświetlane powoli dobiegają końca jednak nadal z tych szklarni pomidory często trafiają na rodzime rynki. Natomiast uprawy sadzone w standardowych terminach zdążyły wejść już w pełnie owocowania.

 

Zespół Tomato Academy